cybersecurity strategie

Alles wat je moet weten over website pentests en website security scans

Waarom een website pentest? In ...

Marc Ligthart

Gepubliceerd op 14-08-2024


Waarom een website pentest?
In de digitale jungle van vandaag wil je geen makkelijke prooi zijn. Een website pentest is een gesimuleerde aanval op je site, webapplicatie, of SaaS-platform, uitgevoerd door ethische hackers om zwakke plekken op te sporen vóórdat kwaadwillenden dat doen. Deze test gaat verder dan een simpele scan—hij duikt diep in elke hoek van je digitale domein, van infrastructuur tot applicatielaag, om te zien waar je beveiliging tekortschiet.

Wat voor pentest past bij jou?
Er zijn verschillende soorten pentests, en deze kunnen in combinatie worden uitgevoerd, afhankelijk van hoeveel voorkennis de tester heeft:

  • Black box: De hacker weet bijna niets van je systemen. Dit simuleert een aanval van buitenaf, waarbij de focus ligt op algemene kwetsbaarheden.
  • Grey box: Deze tests zijn heel nuttig om te begrijpen welke risico’s er zijn achter “de inlog”. Dit houdt in dat de autorisatiescheiding van de rollen binnen de applicatie uitvoerig wordt getest. Een van de doelen is om te zien of gebruikers met beperkte rechten toch toegang kunnen krijgen tot gevoelige informatie of functionaliteiten.
  • White box: Volledige toegang tot je systemen én broncode. Dit is de meest diepgaande test, inclusief code-review. Dit is essentieel voor organisaties die 100% zeker willen zijn van de veiligheid van hun code en systemen, en die al meerdere pentests hebben laten uitvoeren. Dus een bepaald volwassenheidsniveau hebben.

Verschillende soorten website pentests
Niet elke pentest smaakt hetzelfde. Of je nu kiest voor een black, grey, of white box test, elk biedt unieke inzichten. Een black box test geeft je een idee van wat een externe aanvaller zou zien zonder voorkennis, terwijl een grey box test je laat zien wat er gebeurt achter “de inlog” en hoe goed de autorisatiescheiding werkt. De white box test, de meest gedetailleerde, legt elk stukje code bloot en is ideaal voor organisaties met een hoger volwassenheidsniveau op het gebied van beveiliging.

De rol van ethische hackers
Ethische hackers spelen een cruciale rol in het beveiligen van websites en applicaties. Ze gebruiken hun expertise om veiligheidslekken op te sporen en rapporteren deze zodat de beveiliging verbeterd kan worden. Door creatief en kritisch te denken, en gebruik te maken van geavanceerde tools en analytische software, vaak volgens internationale standaarden zoals OWASP, kunnen ze zwakke punten effectief identificeren. Een goed uitgevoerde pentest door een gecertificeerd ethische hacker kan het verschil maken tussen een website die bestand is tegen aanvallen en een die kwetsbaar is voor cybercriminelen.

Waarom regelmatige website pentests cruciaal zijn
Eén pentest uitvoeren is een goede eerste stap, maar het is niet genoeg om je website blijvend te beveiligen. Cyberdreigingen evolueren continu, en wat vandaag veilig is, kan morgen kwetsbaar zijn. Daarom is het essentieel om regelmatig pentests uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste bedreigingen en je website voortdurend beschermt tegen potentiële aanvallen.

Wat te doen na een pentest?
Na een pentest ontvang je een gedetailleerd rapport met alle bevindingen. Het is cruciaal om direct actie te ondernemen op basis van deze bevindingen. Prioriteer de kwetsbaarheden op basis van hun risico en implementeer de aanbevolen fixes. Een goed uitgevoerde pentest met heldere rapportage zal deze prioriteiten al voor je gedaan hebben. Dit kan variëren van het bijwerken van software, het aanpassen van Content Security Policy, het aanscherpen van encryptieprotocollen, tot het implementeren van strikte validatie en sanering van gebruikersinput. Zorg er ook voor dat je je team informeert over de gevonden kwetsbaarheden en hen traint om toekomstige fouten te voorkomen.

De toekomst van website beveiliging: wat te verwachten
De wereld van cybersecurity staat niet stil. Nieuwe technologieën zoals AI en machine learning spelen een steeds grotere rol in het identificeren en reageren op bedreigingen. Toekomstige pentests zullen nog sneller en nauwkeuriger worden, waardoor het cruciaal is om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen. Het integreren van deze geavanceerde technologieën in je beveiligingsstrategie zal essentieel zijn om een stap voor te blijven op cybercriminelen.

Gerelateerde onderwerpen

Telefoonnummer gekopieerd naar klembord