Enabling Trust and Business Continuity™

DE WERELD IN GIJZELING

DE WERELD IN GIJZELING

Grootse ransomware uitbraak maakt veel slachtoffers

De grote kranten, het NOS journaal, de online media – in de afgelopen 24 uur berichtten zij allemaal over nieuws dat normaliter de koppen niet haalt. De IT-beveiliging van bedrijven schiet tekort en computersystemen over de gehele wereld zijn besmet geraakt met ‘gijzelsoftware’ (misschien wel het nieuwe woord van het jaar na ‘sjoemelsoftware’?), hele bedrijven liggen plat en de schade is groot. Ransomware is inmiddels voor een groot deel van Nederland geen vreemd woord meer, maar nu ook grote en bekende bedrijven hiervan in Nederland het slachtoffer zijn geworden beginnen mensen zich zorgen te maken. U ook?

Ransomware is inderdaad een zeer gevaarlijke vorm van malware die momenteel opvallend succesvol is en veel van de huidige beveiligingsmethodes lijkt te weten omzeilen. Maar ook eentje die slim gebruik maakt van het feit dat niet iedere computer altijd up-to-date is. Het risico van iedere succesvolle ransomware-besmetting is ook heel groot: van enkele bestanden tot alles op een computer inclusief Windows, gegevens op een server of NAS, Dropbox, GoogleDrive etc. is totaal onbruikbaar en ontoegankelijk geworden zonder dat eerst de losprijs wordt voldaan. Echte ransomware geeft na betaling de gegevens veelal weer vrij, maar de code achter deze aanval is zodanig dat dit nu ernstig in twijfel wordt gebracht. En na betaling loopt men het risico een volgende keer een eerste doelwit kan zijn van een nieuwe aanval.

Allereerst is het goed om te kijken naar deze laatste uitbraak; is er sprake van een wereldwijde aanval, is deze nieuwste ransomware uitbraak baanbrekend en is dit het begin van meer (en erger)?

Het begon op dinsdag 27 juni 2017 in de Oekraïne, waar zowel de centrale bank, overheidsinstanties, uiteenlopende bedrijven en privé gebruikers als eerste op grote schaal werden besmet met een blijkbaar nieuwe vorm van ransomware. Alle computers waren versleuteld en onbruikbaar; een deel van het openbare leven kwam tot stilstand. Daarna kwamen meldingen uit andere delen van Europa en Amerika die ook te maken kregen van besmette computersystemen en de gevolgen daarvan. Spanje, Frankrijk, Engeland en ook in Nederland ondervonden bedrijven de gevolgen. Op de Maasvlakte stonden hele vrachtterminals stil als gevolg, een groot bouwbedrijf ligt helemaal stil en ook de leveringen van een groot koeriersbedrijf ondervinden hinder.

IT securitybedrijven hebben de nieuwe ransomware besmetting de naam Petya (of PetrWrap, GoldenEye) gegeven en aangegeven dat bepaalde onderdelen overeenkomen op eerdere ransomware varianten. Petya maakt ook gebruik van het feit dat computers vaak niet up-to-date zijn en via een bekend Windows-lek kunnen worden besmet. Dit lek, de EternalBlue-exploit genaamd, maakt het tevens mogelijk dat één computer andere computers binnen het netwerk besmet en zodoende achter de firewall zijn kwaad verricht.

Petya probeert echter ook via al aanwezige admin-tools het beheer van andere computers over te nemen om hiermee andere computers te infecteren met de ransomware. Verschillende onderzoekers hebben inmiddels een aantal bijzonderheden in deze versie ransomware gevonden, waarmee een besmetting binnen een netwerkomgeving op verschillende manieren snel en effectief wordt uitgevoerd. Een volledige identificatie van Petya is nog niet afgerond.

Op dit moment weten we dat infectie kan gebeuren via het smb-protocol, wat open van en naar het internet moet staan (Dit is absoluut geen best-practice! Blokkeer SMB-poorten altijd!) of via e-mail met een bijlage zoals “inmyguy.xls.hta“, welke na het openen zichzelf uitpakt via [% APPDATA%] \ 10807.exe. Een derde aanvalsvector is een mail met de bijlage “Order-20062017.doc“, welke de CVE-2017-0199 (CVSS score: 9.3) kwetsbaarheid misbruikt, deze download een bestand vanaf http://84.200.16 [.] 242 / myguy.xls (*code is aangepast ter bescherming). De malware zal zich dan op het systeem nestelen via bekende exploits, het gebruik van tools van SysInternals en Mimikatz faciliteren voor distributie en het stelen van (domein) login gegevens uit de LSASS.exe service. Tevens zal het de LokiBOT malware droppen op het systeem, deze (extra) malware zal trachten privégegevens te stelen en via een HTTP POST naar een command en control center sturen. Denk aan wachtwoorden, login informatie van web browsers en diverse crypto wallets (bitcoin ea).

Hierna versleuteld het bestanden en het file-index (ntfs) systeem. Na ~10 tot 60 minuten zal het systeem door een geforceerde crash rebooten en onderstaand scherm tonen:

En nu, maar gewoon maar afwachten totdat ik aan de beurt ben?

Om besmetting met deze, maar ook toekomstige aanvallen van ransomware effectief te voorkomen zijn enkele hele simpele, maar wel belangrijke spelregels van belang:

  1. Zorg er voor dat alle systeemsoftware altijd up-to-date is (Windows, applicaties, tools, etc.), met name de volgende kritische updates:
    a. Microsoft Security Update voor Windows SMB Server (MS17-010)
    b. Beveiligingsupdate voor het Microsoft Office-beveiligingslek (MS2017-0199)
  2. Zorg voor een goede en altijd up-to-date antimalware bescherming zowel aan de rand van het netwerk (UTM-firewall) als op de endpoint (pc en server), eventueel aangevuld met specifieke anti-ransomware software.
  3. Zorg voor regelmatige backups van belangrijke gegevens en bewaar deze op een externe locatie. Systeemsoftware kan opnieuw worden geïnstalleerd, persoonlijke of bedrijfsgegevens zijn onvervangbaar.
  4. Denk goed (beter) na bij het gebruik van e-mail en internet m.b.t. verdachte berichten en websites, ingesloten links naar websites, gebruik van gevoelige data.
  5. Blokkeer het gebruik van de Microsoft PsExec tool dat als een standaard onderdeel van de SysInternal Suite wordt geleverd die door veel beheerders wordt gebruikt voor uiteenlopende beheertaken.
  6. Voorkom het ontvangen van bestanden die macro’s of andere onderdelen bevatten die een activiteit of proces kunnen starten.

Het resultaat van deze nieuwe ransomware-besmetting, de snelheid waarmee systemen en organisaties over de gehele wereld zijn beïnvloed en het effect ervan op de samenleving geven duidelijk aan dat IT een ‘bedrijfskritische’ rol speelt, maar ook dat de perceptie hiervan en de beveiliging nog te wensen overlaten. Een beter begrip van beide factoren moet leiden tot een minder grote impact van dit soort aanvallen, al blijft het gevaar nooit geheel uit te sluiten. Goede UTM-firewalls beschermen al direct op de internetaansluiting tegen deze vormen van malware en ransomware, zodat alle achterliggende computersystemen veilig zijn. Beveiliging van de pc en server endpoints blijven echter een onmisbare schakel voor totale bescherming.

UPDATE 17 juli 2017

Het einde van Petya

Het lijkt er op dat het einde van de Petya ransomware problemen aanstaande is. Uit onderzoek bleek al dat de oorspronkelijke maker van de Petya-code, Janus, niet verantwoordelijk was voor de recente aanvallen en dat zijn code was overgenomen en misbruikt door nog onbekende anderen. Janus heeft nu het Petya-project stopgezet en de sleutels beschikbaar gesteld die de oorspronkelijke versleutelingen weer geheel ongedaan maken en gebruikers weer toegang geven tot hun systemen en gegevens. De nieuwe sleutel bevrijdt iedere met een met Petya- of GoldenEye-variant gegijzelde computer, maar werkt niet voor de afgeleide NotPetya-versies.

Security experts hebben inmiddels de vrijgegeven code in detail onderzocht en bevestigen dat deze code inderdaad Petya/GoldenEye-codes weer vrijgeeft.

De verwachting is dat we op basis van deze malwarecode, meer aanvallen zullen gaan zien die deze exploits blijven gebruiken.

Kijk tevens eens naar deze checklist:

SECWATCH helpt u niet alleen wanneer het te laat is en uw systemen zijn besmet met malware, maar wij helpen u vooral om uw IT systemen en security procedures op orde te hebben. Alleen met een sluitende IT security beheeromgeving voorkomt u onaangename verrassingen door malware of ransomware infecties of andere aanvallen op uw IT-systemen.

Bij SECWATCH focussen we volledig op het uitvoerig testen van systemen als webapplicaties, Wi-Fi netwerken en netwerkinfrastructuren. We steken veel tijd in het op de juiste manier interpreteren van de gevonden kwetsbaarheden, we beoordelen de impact daarvan en adviseren u over het nemen van de juiste stappen. Onze ethische hackers zijn supergemotiveerd en gespecialiseerd in diverse aspecten van beveiliging. 

Zo kunt u uw gegevens en uw netwerk optimaal beveiligen tegen cybercrime. En dát is de echte toegevoegde waarde van SECWATCH.

“Door het SECWATCH-klantenrapport kan men nu aan de klanten laten zien dat het bedrijf vertrouwelijk en integer met de klantgegevens omgaat.”

- Directeur aanbieder Cloud-dienst met meer dan 250 klanten